Καλώς ήλθατε στο παλαιό Κέντρο Ενημέρωσης του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας! (2011-2017)

Σημαντικό! Από Κυριακή 23/04/2017 το παρόν Κέντρο Ενημέρωσης, δεν ενημερώνεται πλέον και το υλικό του διατηρείται για αρχειακούς σκοπούς. Όλες οι σχετικές ειδήσεις και ανακοινώσεις οι σχετικές με το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας έιναι διαθέσιμες στο νέο Κέντρο Ενημέρωσης στην επίσημη ιστοσελίδα του Τμήματος: http://www.soctheol.uoa.gr/

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΛΕΥΚΩΜΑ: “ΤHE SONG OF SONGS IN THE JEWISH AND CHRISTIAN LITERATURE”

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Με ιδιαίτερη επιτυχία την Τετάρτη 19.10.2016 πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας στο Δουρούτειο Πνευματικό Κέντρο των Αθηνών το Διεθνές Συμπόσιο για το Άσμα των Ασμάτων με τη συμμετοχή έγκριτων ερευνητών και πλήθους κοινού. 
Ο Σ. Δεσπότης ανέπτυξε τη διακειμενικότητα μεταξύ του Άσματος και της Αποκάλυψης του Ιωάννη: και τα δύο βιβλία δεν αναγιγνώσκονται μέχρι σήμερα στη Λατρεία της ορθόδοξης Εκκλησίας παρότι γοητεύουν ακόμη και σήμερα με τις τολμηρές εικόνες και την «ποίησή τους». Ο καταξιωμένος Καθηγητής της Τυβίγγης Dr. Hermann Lichtenberger επεσήμανε ότι στο Κοινόβιο του Κουμράν δυτικά της Νεκράς Θαλάσσης σώζονται τέσσερα μόλις χειρόγραφα με το Άσμα, τα οποία μάλιστα αντιπροσωπεύουν ένα συντομευμένο Κείμενο του συγκεκριμένου ερωτικού Άσματος. Για λόγους, τους οποίους να εικάσουμε μόνο μπορούμε, απουσιάζουν στίχοι (όπως Κραταιὰ ὡς θάνατος ἀγάπη 8, 6), οι οποίοι ευτυχώς διασώθηκαν με την υιοθέτησή τους στον Κανόνα. Ο υποψ. Διδ. Α. Ακρίδας (Τυβίγγη) εστίασε το ενδιαφέρον του στις λεπτομερείς περιγραφές των σωμάτων των δύο αγαπημένων, τα οποία (σώματα) με την πάροδο των ετών απέκτησαν και κοσμολογικές διαστάσεις. Ο Αν. Καθηγητής Κ. Ζάρρας (Αθήνα) ανέπτυξε το πώς η ραβινική παράδοση έκανε αποδεκτό ένα τόσο τολμηρό Άσμα και ερμήνευσε ως τα Άγια των Αγίων που ψάλλεται μέχρι σήμερα στη Συναγωγή κατά το εβραϊκό Πάσχα: «αποτύπωσαν» σε αυτό τη σχέση του λαού με τον λυτρωτή Θεό της Εξόδου ήδη στην έρημο αλλά κάθε ψυχής με Εκείνον μέσω και της μυστικιστικής ένωσης. Ο Δρ. Ν. Κουρεμένος (Ιερουσαλήμ) αποκάλυψε το πώς το Άσμα διασκευάζεται στα Κοπτικά χειρόγραφα της πρώτης χιλιετίας  για να φανερώσει τη σχέση της χριστιανικής Εκκλησίας με το Νυμφίο της. Τέλος η Αν. Καθηγήτρια Κ. Κεφαλέα ανέπτυξε παραδείγματα από επιφανείς εκπροσώπους της νεοελληνικής Ποίησης, οι οποίοι επηρεάστηκαν από την «εικονογραφία» του Άσματος και μετέφεραν παραλλαγμένα ή αυτούσια στίχους με δυναμική που αιώνες μετά τη συγγραφή τους κινητοποιούν σε αφύπνιση και κοινωνία: ἐγὼ καθεύδω καὶ ἡ καρδία μου ἀγρυπνεῖ (5, 2).

Από το Γραφείο